Перевірка всіх командирів та начфінів на доброчесність

грошове забезпечення

Наступними після воєнкомів мають перевірити на незаконне збагачення всіх командирів батальйонів, бригад, а також начальників фінансових відділів військових частин.

Відповідний запит суспільства сформований на підставі численних скарг та кримінальних справ щодо махінацій із виплатами військовослужбовцям у військових частинах, зокрема й щодо виплати бойових надбавок у 100 тисяч гривень.

Наприклад, у липні ДБР повідомило, що викрило командування однієї з військових частин на фіктивній виплаті бойових надбавок військовослужбовцям, які насправді перебували поза зоною бойових дій, що дозволило спільникам вкрасти 5 мільйонів гривень.

П'ять мільйонів не сама велика сума, що була вкрадена — командування бригади Нацгвардії, яка дислокується на Київщині, присвоїло собі майже 14 млн «бойових» премій.

Іншу протиправну схему фіктивних виплат ДБР викрило на Рівненщині — доньці та колишній дружині заступника командира батальйону майже рік платили надбавки від 30 до 100 тис. грн, хоча ті не перебували у зоні бойових дій — завдано збитків щонайменше на 1 млн гривень.

До слова питання спільної служби родичів, зокрема командного складу військових частин, теж є з одних питань, що потребує ретельної перевірки. Адже одне порушення як правило тягне за собою інше — незаконні виплати. На підозрілі здобутки коштовного майна чи автомобілів також мають перевірити всіх родичів командирів частин та начфінів.



Є й зовсім нелюдяні випадки. Так, до двох років дисбату засуджено заступника командира військової частини, який вимагав з дружини загиблого бійця 150 тисяч гривень. Офіцер обіцяв сприяти з оформленням та пришвидшенням виплат дружині загиблого бійця допомоги від держави у сумі 15 млн грн, якщо йому віддадуть один відсоток від суми.

Також у серпні ДБР повідомило про підозру чотирьом посадовцям Центру підготовки підрозділів Нацгвардії України, які безпідставно нараховували собі та отримували додаткову грошову винагороду за нібито участь у бойових діях. За допомогою підроблених документів впродовж 2022 року офіцери отримали майже 1 млн гривень «бойових» доплат.

Чернігівська спеціалізована прокуратура у червні цього року повідомила про підозру командиру військової частини ЗСУ, який видав наказ про виплату додаткової винагороди за участь у бойових діях на 180 тис. грн своїм підлеглим, які насправді перебували поза розташуванням військової частини.



Також за процесуального керівництва цієї ж спецпрокуратури повідомлено про підозру командиру підрозділу іншої військової частини, дислокованої на Чернігівщині, за скоєння аналогічного злочину, що спричинило збитки державі на суму понад 200 тис. гривень.

Є зловживання й з боку тиловиків. Так начальник служби логістики однієї з частин ЗСУ на Житомирщині був викритий на привласненні тепловізорів та камер нічного бачення. Слідством установлено, що офіцер, у період з жовтня 2022 по березень 2023 привласнив військове майно (камери нічного бачення та тепловізори) на загальну суму понад 3,2 млн гривень.

Наведене — лише частина випадків виявлених правоохоронцями, при цьому ми взагалі не чіпали тему зловживань під час закупівель. Як бачимо, перевірити на доброчесність варто всіх військових посадовців причетних до розподілу коштів чи матеріальних засобів під час війни.